Sastojci:

 

140 g maslaca,
110 g šećera u prahu,
pola štapića vanilije,
6 žumanaca,
6 bjelanaca,
130 g tamne čokolade,
110 g šećera,
140 g glatkog brašna,
200 g džema od marelice.

 

Glazura:

 

200 g šećera,
125 ml vode,
150 g čokolade.

 

Priprema:

 

  1. Maslac sobne temperature izmiksajte dok ne postane kremast. Dodajite pomalo šećer u prahu i vaniliju. Miksajte dok se lijepo ne uveže.

 

  1. Dodajte 6 žumanaca, jedan po jedan, i sve izmiješajte u kompaktnu masu.

 

  1. Čokoladu istopite na pari. Kada se čokolada ohladi, dodajte je polako u masu sa maslacem.

 

  1. Bjelance izmiksajte u čvrst snijeg, zatim dodajte šećer te miksajte dok ne postane glatka masa. Postepeno dodajite bjelance pripremljenoj masi, miješajte lagano, a kada se sve umiješa, dodajte brašno.

 

  1. Kalup namažite maslacem i pospite brašnom, I dno i rub. Ulijte smjesu i ubacite u rerun zagrijanu na 170 stepen. Pecite 55-60 minuta. Prvih 10 minuta ostavite vrata od rerne malo otvorena

 

  1. Ispečenu tortu ostavite da se potpuno ohladi. Potom je razrežite vodoravno po pola i sredinu namažite zagrijanim pekmezom od marelice. Polovice ponovo spojite i namažite izvana tankim slojem pekmeza.

 

  1. Napravite glazuru tako što u vodu ubacite šećer, a kad prokuha dodate čokoladu i miješate dok se ne pretvori u glatku masu, a kada se ohladi prelijte preko torte i nožem razmažite sa svih strana.