Sastojci (4 osobe):
400 g mesa lososa očišćenog od kože i kostiju,
1 avokado (oguljen, očišćen i nasjeckan na komadiće),
1 limun,
2 glavice zelene salate,
2 kašike sitno sjeckanih kiselih papričica (ili crvenih paprika),
so, biber.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 220 stepeni. File ili odrezak lososa stavite u posudu prekrivenu papirom za pečenje. Ako file ima kožu, položite ga na nju. Posolite i pobiberite. Stavite da se peče 15-20 minuta, ili više, ovisno o veličini komada.
- Dok se losos peče, polovinu avokada stavite u zdjelu, zajedno sa sokom limuna i kašikom vode, pa dobro izgnječite viljuškom u pire. Posolite po ukusu. Zelenu salatu narežite na rezance pa dodajte u zdjelu i promiješajte s avokadom, tako da svi listovi budu pokriveni zelenom masom.
- Raspodjelite salatu po tanjirima. Pečeni losos nasijecite na komadiće pa ih rasporedite po salati. Losos prekrijte komadićima avokada, a njih komadićima papričica i servirajte.