Sastojci:

2 glavice luka,

2-3 veće paprike,

5-6 paradajza srednje veličine,

ulje, so,

šećer,

ljuta papričica

Priprema:

  1. Luk, papriku i paradajz operite i narežite na manje komade, za ovo jelo povrće ne treba usitniti.
  2. Na većoj tavi zagrijte ulje pa dodajte nasjeckani luk, kratko ga prodinstajte, posolite i povremeno miješajte. Nakon 10-ak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodajte papriku ranije narezanu na komadiće pa opet pustite da lagano krčka sljedećih 10-ak minuta.
  3. Dodajte i narezani paradajz, sve pažljivo promiješajte i ostavite da se dinsta na laganoj vatri. Nemojte dodavati nikakvu tekućinu jer će paradajz pustiti dovoljno svog soka, samo budite u blizini i povremeno promiješajte.
  4. Kad je svo povrće omekšalo dodajte mu navrh kašičice šećera, po potrebi još dosolite i dodajte malo ljute papričice, ali je usitnite prije nego dodate jelu.
  5. Sataraš je gotov kada višak tekućine ispari, odnosno kada ste zadovoljni njegovom teksturom, neko voli rijeđi, a neko ukuhaniji.