Sastojci za podlogu:

200 g keksića,

100 g maslaca.

Za kremu:

1 kg krem namaza od sira,

200 g šećera,

35 g brašna,

5 jaja,

80 ml vrhnja za šlag,

1 kašičica ekstrakta vanilije.

Gornji sloj:

240 ml kiselog vrhnja,

30 g šećera,

pola kašičice ekstrakta vanilije,

svježe jagode.

Priprema:

  1. U multipraktiku miksajte keksiće. Otopite maslac na laganoj vatri i umiješajte ga keksićima. Dobro promiješajte pa smjesu od keksa utisnite u kalup promjera 23 cm. Keksiće utisnite u visinu od cca 2,5 cm. Kalup stavite u frižider dok radite kremu.
  2. Rernu zagrijte na 170 stepeni. Sir, brašno i šećer miksajte na srednjoj brzini jednu minutu. Dodajte jedno po jedno jaje, ali poslije svakog jajeta smjesu dobro izmiksajte, barem 30 sekundi. Dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije pa promiješajte.
  3. U pripremljeni kalup s keksićima ulijte smjesu, kalup stavite u veći pleh i pecite na 170 stepeni 15 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 120 stepeni i pecite još dodatnih 90 minuta. Izvadite kolač i stavite na žicu da se malo ohladi. Po kolaču poredajte svježe jagode.