Sastojci za koru:
5 jaja
250 g šećera
150 ml ulja
200 ml mlijeka
150 g mljevenih oraha
250 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Glazura:
150 g šećera
75 ml vode
125 g maslaca
200 g mljevenih oraha
150 g čokolade za kuhanje
1-2 kašičice ruma
Priprema:
- Odvojiti bjelanca od žumanaca i prvo dobro umutiti bjelanca, a zatim polako dodavati šećer. Kada je masa dobro umućena dodati žumanca i još malo umutiti.
- Smjesi dodati ulje, mlijeko, orahe, mutiti te na kraju brašno prosijano s praškom za pecivo. Sve još jednom polako umutiti.
- Koru peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta, a zatim smanjiti na 180 i peći još 10-ak minuta.
- Gotovu koru ostaviti da se ohladi.
- U posudi pomiješati šećer s vodom i kad prokuha dodati maslac. Kad se maslac rastopi dodati čokoladu uz stalno miješanje. Na kraju dodati orahe i rum, promiješati i vruć fil preliti preko hladne kore.
- Ostaviti da se kolač ohladi i rezati na kocke.