Sastojci za koru:

5 jaja

250 g šećera

150 ml ulja

200 ml mlijeka

150 g mljevenih oraha

250 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

Glazura:

150 g šećera

75 ml vode

125 g maslaca

200 g mljevenih oraha

150 g čokolade za kuhanje

1-2 kašičice ruma

Priprema:

  1. Odvojiti bjelanca od žumanaca i prvo dobro umutiti bjelanca, a zatim polako dodavati šećer. Kada je masa dobro umućena dodati žumanca i još malo umutiti.
  2. Smjesi dodati ulje, mlijeko, orahe, mutiti te na kraju brašno prosijano s praškom za pecivo. Sve još jednom polako umutiti.
  3. Koru peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta, a zatim smanjiti na 180 i peći još 10-ak minuta.
  4. Gotovu koru ostaviti da se ohladi.
  5. U posudi pomiješati šećer s vodom i kad prokuha dodati maslac. Kad se maslac rastopi dodati čokoladu uz stalno miješanje. Na kraju dodati orahe i rum, promiješati i vruć fil preliti preko hladne kore.
  6. Ostaviti da se kolač ohladi i rezati na kocke.