Sastojci za biskvit:
130 g maslaca,
150 g šećera u prahu,
2 kesice vanilin šećera,
4 jaja,
100 g tamne čokolade,
50 g pšeničnog oštrog brašna,
pola kesice praška za pecivo,
50 g gustina,
50 g mljevenih badema,
50 g prezle.
Za fil:
Tegla višanja iz kompota (680 g),
2 kašike šećera,
1 kesica vanilin šećera,
4 kašike višnjevače ili maraskina,
40 g gustina.
Za drugi fil i premazivanje torte:
700 ml vrhnja za šlag,
2 kesice vanilin šećera,
3 kesice šlagfixa.
Za ukrašavanje:
ribana ili sjeckana čokolada,
ušećerene ili obične višnje.
Priprema:
- Napravite biskvit: u zdjelu za miksanje stavite maslac, šećer i vanilin šećer pa ih pjenasto izmiješajte, dodajte žumancad, naribanu čokoladu, brašno pomiješano s praškom za pecivo i gustin. Od bjelanaca napravite čvrsti snijeg.
- U smjesu od žumanaca lagano umiješajte mljevene bademe pomiješane s prezlom i snijeg od bjelanaca. Dobivenu smjesu istresite u kalup za torte obima 24 cm koji ste namazali maslacem i posuli brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.
- Dok se biskvit peče, napravite fil: ocijedite višnje, a ocijeđeni sok zagrijte, umiješajte šećer, vanilin šećer, višnjevaču i gustin koji ste razmutili s 2 kašike soka od višanja, pa sve kratko prokuhajte. Dodajte ocijeđene višnje i ostavite da se ohladi. Slatko vrhnje miješajte mikserom, umiješajte vanilin šećer, šlagfix i miješajte dok ne dobijete čvrsti šlag.
- Ohlađeni biskvit razrežite na tri dijela. Svaki dio nakapajte likerom i premažite filom od višanja i tučenim slatkim vrhnjem. Ostatkom slatkog vrhnja premažite cijelu tortu pa je ukrasite čokoladom i višnjama.