Recept za odličan cheesecake bez pečenja kojeg morate imate. Pročitajte kako se brzo i jednostavno priprema ova popularna torta od sira.
Podloga od keksa:
450 g mljevenog keksa (Čajni kolutići, Petit Beurre i sl.)
200 g maslaca
2 kašike mlijeka
1 kašika meda
Nadjev od sira:
500 ml slatkog vrhnja
400 g krem sira
200 g kiselog vrhnja
6 kašika šećera u prahu
2 vanilin šećera
sok od ½ limuna
1 želatina u prahu
Priprema:
- Maslac, mlijeko i med otopite na laganoj vatri pa pomiješajte s mljevenim keksima. Kada se svi sastojci sjedine kekse prebacite u kalup za torte. Prije nego što stavite kekse dno kalupa namastite maslacem, a rubove obložite papirom za pečenje.
- Kekse rukama ili viljuškom ravnomjerno utisnite na dno kalupa. Podlogu od keksa spremite u zamrzivač dok pripremate kremu.
- Želatinu namočite u malo vode i ostavite da nabubri.
- Krem sir i kiselo vrhnje izmiksajte sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i limunovim sokom. Dodajte otopljenu želatinu pa sve još kratko izmiksajte da se želatina sjedini sa svim sastojcima.
- Slatko vrhnje izmiksajte do pola pa dodajte pripremljenu kremu od sira i kiselog vrhnja i sve još malo izmiksajte, tako da dobijete kompaktnu kremu.
- Kremu od sira nanesite na podlogu od keksa i zagladite površinu torte. Cheesecake prije posluživanja ostavite u frižideru nekoliko sati da krema ohladi i očvrsne.
- Cheesecake možete dodatno obogatiti tako da u kremu umiješate malo svježeg voća, naprimjer nara.