Tart, ili u prevodu pita, je tradicionalno francusko jelo koje je lako napraviti jer se sastoji od prhkog tijesta i nadjeva od povrća ili voća.
Sastojci za tijesto:
250 g oštrog brašna
130 g maslaca – narezan na listiće
pola kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
2-3 kašike hladne vode
Za nadjev:
200 g kiselog vrhnja
3 jaja
cherry paradajz
mozzarella
crne masline
začin
bosiljak
origano
Priprema:
- Za početak zamijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, praška za pecivo i soli. Maslac u brašnu razmrvite prstima te dodajte vodu. Od tijesta oblikujte kuglu i ostavite u frižideru oko 20 minuta.
- Tijesto razvaljajte i prebacite u kalup za tart, izbodite ga viljuškom i pecite oko 15 minuta na 190 stepeni. Umutite jaja i kiselo vrhnje te dodajte bosiljak i začin.
- Paradajz prepolovite, maslinama odstranite košpice i narežite na kolutiće, a mozzarellu na kriške. 4. Na polupečeno tijesto rasporedite masline, paradajz i mozzarellu, prelijte jajima te zapecite.