Ove muffini se mogu poslužiti kao brz i ukusan doručak ili večera.

Sastojci:

šolja heljdinog brašna

1/3 šolje kukuruznog brašna

kašičica praška za pecivo

3 kašike mljevenog lana

ravna kašičica soli

biber i malo muškatnog oraščića

3 jaja

šolja jogurta

sok i narendana kora od pola limuna

3 kašike kisele pavlake

100 g bijelog sira

200 g sjeckanog špinata ili blitve

2 narendane mrkve i 1 crni luk

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
  2. Pripremite povrće tako što ćete oguliti i na krupno narendati mrkvu i crni luk, a špinat dobro operate, ocijedite i nasjeckajte.
  3. Izmiješajte sve suhe sastojke: dvije vrste brašna, prašak za pecivo, mljeveno laneno sjemenje, so, biber i muškatni oraščić.
  4. U velikoj zdjeli u kojoj ćete kasnije spojiti sve sastojke, izmiješajte ručnom mutilicom jaja, jogurt, pavlaku, a zatim i narendanu koru i sok od pola limuna.
  5. Dodajte sir, mrkvu, luk i špinat. Zatim dodajte i lagano umiješajte suhe sastojke.
  6. Napunite smjesom modlice za mafine i pospite ih bundevinim sjemenkama. Pecite u zagrijanoj rerni oko 20-25 minuta.