Biskvitna rolada treba biti lagana i prozračna, pjenaste kreme. Ova rolada upravo je to, biskvit je ukusan, spužvasto-lagan, a krema divne konzistencije.
Možda je znate pod imenom “paunovo oko”. S obzirom da se krema dijeli na dva dijela, rolada je efektnog izgleda kad je narežete na kriške, a zaista nije komplicirana za izradu.
Sastojci za biskvit:
7 žumanaca
7 bjelanaca
10 kašika šećera
1 kašika kakaa
3 kašike brašna
1/2 kašičice soda bikarbone
Krema:
4 jaja
10 dag šećera
4 kašike brašna
3 dl mlijeka
2 rebra čokolade za kuhanje
25 dag margarina
Priprema:
1. Umiješati brašno, šećer, kakao sedam žumanaca i sodu bikarbonu.
2. Dodati snijeg od sedam bjelanaca i sve zajedno lagano umiješati.
3. Smjesu izliti u veliku tepsiju i peči na temperaturi 180 stepeni oko 25 minuta. Još topli biskvit zarolati s vlažnom krpom.
4. U mlijeko zakuhati brašno, šećer i jaja. Ohladiti i dodati razrađeni margarin. Smjesu podijeliti na dva dijela pa u jedan dio umiješati rastopljenu čokoladu.
5. Odrolati pripremljeni biskvit i premazati ga svijetlom kremom, a nakon toga premazati tamnom kremom.
6. Zatim, biskvit ponovno čvrsto zarolati. Kolač se narezan može tako poslužiti, a po želji se po vrhu može staviti glazura od čokolade i ukrasiti listićima badema ili išarati rastopljenom čokoladom.