Sastojci:

250 g tamne čokolade (70%)

150 g maslaca na kockice

1 kašika ekstrakta od vanilije

120 g mljevenih badema

5 žumanca

5 bjelanaca

60 g šećera (kristal)

100 g šećera u prahu + za posipanje

badem u listićima

Priprema:

  1. Pjenasto umutiti žumanca sa 60 g šećera.
  2. Na laganoj vatri otopiti čokoladu i maslac te u to dodati mljevene bademe i ekstrakt vanilije.
  3. Dobivenu smjesu dodati u umućena žumanca i šećer pa sve dobro promiješati da se sjedini.
  4. Bjelanca mutiti do čvrstog snijega te postepeno dodavati šećer u prahu.
  5. Dodati snijeg u čokoladnu smjesu i sve lagano izmiješati.
  6. Peći u kalupu promjera 24 cm podmazanim maslacem te obloženim pek papirom na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
  7. Ohladeni kolač posuti listićima badema i šećerom u prahu.