Sastojci:

150 g čokolade za kuhanje,

175 g omekšalog maslaca,

130 g šećera,

3 jaja,

200 g brašna,

1,5 kašičica praška za pecivo,

1 kašika kakaa,

2 kašike mlijeka,

3 kašike likera od trešanja,

250 g trešanja.

Glazura:

150 g čokolade za kuhanje,

3 kašike kakaa,

4 kašike vrele vode,

115 g omekšalog maslaca,

100 g šećera u prahu,

16 trešanja iz kompota za dekoraciju.

Priprema:

  1. Prvo čokoladu istopiti na pari i ostaviti da se prohladi. Šećer i maslac pjenasto umutiti, pa dodati jedno po jedno jaje. Mutiti još oko tri minute.
  2. Brašno, prašak za pecivo i kakao promiješati pjenjačom, pa dodati pripremljenoj smjesi od jaja. Zatim mlijeko i liker. Na kraju umiješati još čokoladu, očišćene i prepolovljene trešnje. Izmiješati kuhačom ne mikserom.
  3. Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagrije. U kalup za mafine sipati smjesu i peći otprilike oko 20 minuta.
  4. Pečene mafine pustiti da se skroz ohlade, pa premazati pripremljenom glazurom.
  5. Za glazuru, prvo izmiksati pjenasto maslac i šećer. Čokoladu istopiti na pari i ostaviti da se malo ohladi.

U vrelu vodu staviti kakao i sve brzo izmiješati jer se brzo zgusne. Sve skupa zajedno izmiksati, pa premazati kolačice.

Ukrasiti trešnjama, ohladiti u frižideru, pa poslužiti.