Sastojci:
9 jaja,
140 g šećera,
160 g maslaca,
200 g tamne čokolade,
200 g prženih lješnika,
50 g mljevenog keksa,
4 kašike gorkog kakaa,
80 ml ruma,
2 kašičice praška za pecivo,
pola kašičice cimeta,
kašika ekstrakta vanile.
Fil:
500 ml slatke pavlake,
200 g čokolade sa 70 posto kakaa,
2 kašike gorkog kakaa,
100 g Nutele,
1/2 kesice želatina u prahu,
2 kašike ruma.
Preljev za koru:
2 dl mlijeka,
3 kašike ruma,
kašičica ekstrakta vanile.
Priprema:
1. Razmutite gorki kakao s malo slatke pavlake i umutite u pavlaku koju ste zagrijali do ključanja. Čokoladu za kuhanje razlomite na kockice i lagano miješajući otopite je u pavlaci.
2. Otopite pola kesice želatina u prahu s dvije kašike vode, pustite da nabubri 10 minuta, pa ga lagano zagrijte da se otopi i umiješajte u fil. Pustite da se dobro ohladi, zatim dodajte Nutelu i rum i sve lagano izmiksajte da se poveže.
3. Propržite lješnike u rerni, skinite koru, sameljite. Smrvite keks u prah. Otopite čokoladu s maslacem u mikrovalnoj. Odvojite žumance i bjelanca, pa od bjelanaca umutite čvrst snijeg. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, keks, lješnik, prašak za pecivo, cimet i rum.
4. Na kraju ručno umiješajte bjelanca pazeći da smjesa ne splasne. Obložite kalup za torte veličine 28 cm papirom za pečenje. Ulijte smjesu i pecite na 160 stepeni oko 45 minuta.
5. Kad se ohladi, presijecite dva puta da dobijete tri kore. Fil podijelite na tri dijela. Svaku koru natopite preljevom, premažite filom i ako ga ostane, premažite i sa strane.