Sastojci za tijesto:

 

4 jaja,

20 kašika šećera,

15 kašika ulja,

20 kašika mlijeka,

20 kašika brašna,

1 vanilin šećer,

1 prašak za pecivo.

 

Nadjev:

 

Izmrvljeno tijesto,

20 dkg šećera,

1 dl vode,

2 smrznute narandže,

3 kašike džema od marelice.

 

Glazura:

 

20 dkg čokolade za kuhanje,

10 dkg maslaca ili margarina.

 

Priprema:

 

  1. Žumanca pjenasto umutite sa šećerom, pa miješajući dodajte ulje, mlijeko, vanilin šećer i na kraju brašno s praškom za pecivo. Posebno istucite čvrst snijeg od bjelanaca, pa ga kašikom lagano umiješajte sa žutim dijelom.

 

  1. Rernu ugrijte na 190 stepeni. Tijesto rasporedite u dobro namašten i pobrašnjen pleh, pa pecite oko 30 minuta. Pečeno tijesto ohladite i prerežite, da dobijete dvije plohe veličine pleha. Donje tijesto ostavite u plehu, a gornje izmrvite u posudi u kojoj ćete praviti nadjev.

 

  1. Narandže stavite u zamrzivač, pa ih naribajte i pomiješajte s izmrvljenim tijestom. Vodu i šećer prokuhajte zajedno s džemom od marelica, pa dodajte narandžama i tijestu. Sve dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Stavite na pečeno tijesto i nožem poravnajte. Prelijte čokoladnom glazurom.

 

  1. Za glazuru maslac lagano miješajući otopite na niskoj temperaturi zajedno s čokoladom natrganom na kockice. Zalijte kolač. Ohlađeni narežite na kocke.