Sočna, bezglutenska torta s okusom čokolade i narandže. Jednostavna za pripremu budući da se svi sastojci samo spoje mikserom, izliju i peku.
Sastojci za kore:
400 g narandži ili 2 veće
6 jaja
1,5 kašičica praška za pecivo
200 g mljevenih badema
250 g šećera
50 g tamnog kakaa
Sastojci za preljev (ganache):
3,5 dl slatkog vrhnja za šlag
200 g tamne čokolade
Priprema:
1. Cijelu narandžu s korom stavite u lonac i prelijte s otprilike 2 l hladne vode. Stavite je kuhati. Nakon što voda prokuha, poklopite lonac i kuhajte narandžu dok ne omekša, otprilike 30-60 minuta – probodite nožem, ako prolazi, kuhana je.
2. Izmiksajte narandžu u pire uz pomoć štapnog miksera ili blendera. Prohladite je.
3. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni.
4. Kalup za pečenje obložite papirom, a stranice namastite.
5. Izmiksajte pire od narandže sa svim ostalim sastojcima – oko 1 minute, da se sve lijepo poveže.
Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 30-45 minuta (zavisi od pećnice). Nakon nekog vremena na tortu tokom pečenja stavite komad papira za pečenje kako vam ne bi izgorjela.
6. Provjerite tortu čačkalicom ili nožem – ako nema tragova biskvita, gotova je (svakako pazite da je ne presušite kako bi vam ostala sočna).
7. Tortu ukrasite čokoladnim ganacheom.
Ganache:
1. Nasjeckajte ili nalomite čokoladu.
2. Slatko vrhnje za šlag prokuhajte u lončiću.
3. Vrhnje skinite s vatre, dodajte mu čokoladu. Ostavite da odstoji pola minute pa tek onda pjenjačom spojite. Miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
4. Ostavite da malo odstoji – oko minut, dva pa tek zatim prelijte tortu.
5. Tortu možete ostaviti u kalupu dok je preljevate ganacheom kako bi vam gornji dio bio ravan.