Sastojci za čokoladni biskvit:

 

4 jaja,

150 g šećera,

150 g čokolade u prahu,

50 g kakaa u prahu,

150 ml vruće vode,

100 ml ulja,

60 g glatkog brašna,

1 kašičica praška za pecivo.

 

Krema od narandže:

 

1 l soka svježe cijeđenog soka od narandže,

naribana korica 2 veće narandže,

200 g šećera,

130 g gustina,

200 ml slatkog vrhnja.

 

Sirup od narandže:

 

100 ml svježe cijeđenog soka od narandže,

100 g šećera.

 

Dekoracija:

 

300 ml slatkog vrhnja,

naribana čokolada,

kriške narandže.

 

Priprema: 

 

  1. U zdjelici pomiješajte kakao, čokoladu u prahu i vruću vodu. Ostavite sa strane. Žumanca pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i pripremljenu smjesu od čokolade i kakaa. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg.

 

  1. U čokoladnu smjesu naizmjenično dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanaca. Sve lagano miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu izlijte u kalup za torte (28 cm). Biskvit pecite 15-20 minuta na 180 stepeni, čačkalicom provjerite je li pečen.

 

  1. Dok se biskvit peče pripremite preljev. Svježe cijeđeni sok od narandže procijedite od pulpe, pomiješajte sa šećerom i kratko prokuhajte, 2-3 minute. Vrući biskvit prelijte vrućim sirupom od narandže i šećera. Za 1 l sok treba će vam otprilike 10 većih narandži.

 

  1. Sok od svježe cijeđenih narandži procijedite tako da uklonite pulpu. Manji dio soka pomiješajte s naribanom koricom, gustinom, šećerom. Dobro izmutite tako da uklonite sve grudvice. Ostatak soka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu kremu. Kremu premjestite u zdjelu za miksanje, površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

 

  1. Ohlađenu kremu izmiksajte s tučenim slatkim vrhnjem. Kremu nanesite preko ohlađeno biskvita, a vrh premažite tučenim slatkim vrhnjem. Tortu slažite u kalupu i ostavite je preko noći s obručem tako da se krema dobro stisne.