Sastojci:
3 velike, tvrđe kruške,
1/4 šolje maslaca,
1/4 šolje meda.
Za tijesto:
1/2 šolje maslaca sobne temperature,
1/4 šolje maslinovog ulja,
1/2 šolje meda,
1/3 šolje smeđeg šećera,
2 kašičice praška za pecivo,
2 kašičice ekstrakta vanilije,
1/2 kašičice soli,
1/2 kašičice mljevenog kardamoma,
1/2 kašičice muškatnog oraščića,
2 jaja,
2 šolje brašna,
3/4 šolje mlaćenice,
1/2 šolje sjeckanih oraha ili badema,
sir tipa gorgonzole.
Priprema:
- Kruške oprati i izrezati na tanje šnite uzdužno. Maslac rastopiti na laganoj vatri stalno miješajući, maknuti ga s vatre pa dodati med i miješati dok se smjesa ne ujedini.
- Izliti smjesu u kalup za tortu pa po mješavini meda i maslaca poslagati kruške u krug, deblji dio neka ide prema rubu kalupa, a tanji prema sredini. Ponoviti redove dok ima krušaka.
- U posudi izmiksati maslac, ulje, med, šećer, dodati prašak za pecivo, vaniliju, sol, kardamom, muškatni oraščić. Ubaciti jedno po jedno jaje pa jednu šplju brašna pa mlaćenicu pa drugu šolju brašna i dobro izmiksati. Na kraju umiješati orahe i smjesu rasporediti u kalup po kruškama. Peći na 160 stepeni oko 40 minuta. Kolač se mora hladiti 20 do 30 minuta prije nego što se izvadi iz kalupa i preokrene, u sredinu staviti gorgonzolu ili servirati sir sa strane.