Španija kuhinja je poznata po ukusnim jelima i jednostavnoj pripremi. Jedno takvo jelo je i tradicionalna tortilja od krompira. Riječ je o jelu koje u samo 30 minuta može pripremiti svako, a za koje vam trebaju samo 3 jeftina sastojka

Sastojci:

4 krompira

1 glavica luka

4 jaja

maslinovo ulje,

so i biber

Priprema:

  1. Krompir ogulite i narežite na tanje kockice, a luk na tanke trakice.
  2. Na tavi ugrijte maslinovo ulje, da pokrije cijelo dno i ubacite luk i krompir te sve zajedno dobro prodinstajte da se krompir zapeče, a luk potamni.
  3. Jaja razbijte u veću posudu i umutite ih, dodajte krompir i luk (procijedite višak ulja u šoljicu) i sve zajedno izmiješajte.
  4. Ponovno zagrijte tavu i dodajte ulje od pečenja krompira te, kada se zagrije, ubacite mješavinu krompira, luka i jaja. Ostavite u tavi na laganijoj vatri, bez miješanja da se dno zapeče.
  5. Tavu prekrijte tanjirom pa je okrenite da tortilja ostane na tanjiru te je potom vratite u tavu (da sklizne s tanjira) kako bi zapekli i drugu stranu. Kada se i druga strana zapeče, tortilja je gotova.
  6. Ponovno poklopite tavu tanjirom te okrenite da tortilja ostane na tanjiru kao torta. Razrežite je na trokute (kao tortu) i poslužite toplu.