Tradicionalne španske okruglice albondigas tradicionalno se poslužuju u malim posudicama s čašom vina i pokojom kriškom hljeba, ali odlične su i u kombinaciji s tjesteninom, rižom ili palentom.
Sastojci za albondigas:
4 kriške hljeba
6 kašika mlijeka
2 kašike parmezana
500 g mljevene junetine
1 čehno bijelog luka
peršun
1 jaje
1 kašičica dimljene mljevene paprike
Umak:
1 glavica luka
1 čehno bijelog luka češnjaka
400 g pelata
malo crvene paprike
200 ml crnog vina
2 čehna bijelog luka
so, biber
maslinovo ulje
Priprema:
- Kriškama hljeba odvojite koricu pa ih narežite na komadiće i stavite u veliku posudu. Prelijte ih mlijekom.
- Pomiješajte meso, hljeb, parmezan, bijeli luk, sjeckani peršun, jaje i mljevenu papriku. Posolite i pobiberite te napravite loptice.
- Zagrijte maslinovo ulje i popržite okruglice. Izvadite ih i dolijte još malo ulja u tavu. Popržite bijeli i crveni luk, zatim dodajte vino i kuhajte dok se ne reducira i gotovo ne nestane. Ubacite pelate, so, biber i mljevenu papriku.
- Kuhajte 10 minuta pa vratite okruglice i nastavite još 20 minuta dok se umak ne zgusne, a okruglice skuhaju.