Jedno od omiljenih pića uz koje se možemo najbolje ugrijati, a uopće nije teško napraviti.
Sastojci:
0,75 l crnog suhog vina
60 g smeđeg šećera
1 lovorov list
1 korijen đumbira veličine palca
1 narandža
1 limun (samo korica)
2 klinčića
1 oraščić
2 kašičice likera od narandže
Priprema:
1. Ogulite koru s narandže i limuna. Narandžu prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac.
2. Dodajte šećer, promiješajte i nalijte vinom toliko da bude potopljeno. Lagano kuhajte oko 6 minuta dok ne dobijete sirup.
3. Kad dobijete sirup, dodajte ostatak vina.
4. Đumbir ogulite i isjeckajte te ga dodajte u vino. Probajte da li je dovoljno slatko i po potrebi dodajte još šećera.
5. Čim tečnost proključa, ugasite vatru.
6. Zatim dodajte biber. Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte.