Jedno od omiljenih pića uz koje se možemo najbolje ugrijati, a uopće nije teško napraviti. 

Sastojci:

0,75 l crnog suhog vina

60 g smeđeg šećera

1 lovorov list

1 korijen đumbira veličine palca

1 narandža

1 limun (samo korica)

2 klinčića

1 oraščić

2 kašičice likera od narandže

Priprema:

1. Ogulite koru s narandže i limuna. Narandžu prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac.

2. Dodajte šećer, promiješajte i nalijte vinom toliko da bude potopljeno. Lagano kuhajte oko 6 minuta dok ne dobijete sirup.

3. Kad dobijete sirup, dodajte ostatak vina.

4. Đumbir ogulite i isjeckajte te ga dodajte u vino. Probajte da li je dovoljno slatko i po potrebi dodajte još šećera.

5. Čim tečnost proključa, ugasite vatru.

6. Zatim dodajte biber. Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte.