Sastojci za tijesto: 

 

500 g brašna,

1 suhi kvasac,

60 g istopljenog putera,

1 jaje i 2 žumanca,

60 g šećera,

1 kašika meda,

200 ml mlijeka,

malo narendane limunove kore,

malo soli.

 

Za fil: 

 

500 g oraha,

150 g šećera,

1 vanilin šećer,

100 g suhog grožđa,

150 ml vrućeg mlijeka.

 

Priprema:

 

  1. Razmutite kvasac sa malo mlake vode i kašičicom šećera. Stavite brašno i malo soli u posudu, dodajte žumanca i jaje razmućeno u mlijeku, istopljeni maslac, šećer, med, limunovu koru i kvasac. Zamijesite tijesto pa ga prekrijte plastičnom folijom i ostavite da naraste.

 

  1. Za to vrijeme pripremite fil. Mljevene orahe prelijte vrućim mlijekom, dodajte šećer, suho grožđe i sve dobro promiješajte. Tijesto podijelite na dva dijela, razvucite ga oklagijom, premažite filom i napravite štrudle.

 

  1. Stavite na podmazan pleh i prekrijte da malo odstoji. Prije nego što štrudlu ubacite u rernu, premažite je istopljenim puterom. Pecite 40-50 minuta na 180 stepeni. Kada se ohladi, pospite je šećerom u prahu.