Sastojci za koru:
350 g brašna,
3 kašike ulja,
120 ml mlake vode,
jaje,
na vrh noža soli.
Za punjenje:
5 jabuka,
200 g grožđica,
100 g mljevenih badema,
kašičica cimeta,
2 kašike meda,
100 g otopljenog maslaca,
100 g prezli.
Priprema:
- Zamijesite elastično i glatko tijesto, pa od njega napravite kuglu. Premažite je uljem i zamotajte u plastičnu foliju. Ostavite na toplo da se “odmori” 20 minuta.
- U međuvremenu napravite punjenje od jabuka (oguljenih i isječenih na veće komade), grožđica koje ste držali u mlakoj vodi pa ocijedili, mljevenih badema, cimeta i meda.
- Veliku kuhinjsku krpu stavite na radni sto i pospite brašnom, pa na njoj tanko razvucite tijesto i poprskajte ga rastopljenim maslacem (malo maslaca sačuvajte), pospite prezlama i preko toga rasporedite punjenje. Uhvatite dva ćoška kuhinjske krpe i lagano je dignite. Na taj način štrudla će se sama lagano zaviti. Tako zavijenu zatvorite je s obje strane i lagano prebacite u podmazan pleh.
- Premažite ostatkom maslaca, stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni i pecite 20 minuta. Možete da je služite mlaku ili hladnu, posutu šećerom u prahu.