Sastojci za tijesto:

 

500 g brašna,

250 ml mlijeka,

30 g kvasca,

1 jaje,

1 žumance,

50 g šećera,

50 g otopljenog maslaca.

 

Za fil:

 

500 g maka,

200 g šećera,

1,5 šolja mlijeka.

 

Za premaz:

 

1 jaje.

 

Priprema:

 

  1. U mlakom mlijeku razmutiti kvasac i šećer. Dodati ostale sastojke za tijesto i umijesiti. Ostaviti da odstoji dvadesetak minuta pa podijeliti na 3 dijela.

 

  1. Za fil pomiješati mak i šećer. Mlijeko zagrijati skoro do vrenja. Dodavati u mak i šećer iz nekoliko puta, sve vrijeme miješati.

 

  1. Tijesto razvući pa premazati filom i uviti u rolat. Zagrijati rernu na 200 stepeni, pleh obložiti pek papirom ili premazati uljem pa staviti štrudle. Premazati umućenim jajetom i staviti da se peku dok ne porumene.