Sastojci za tijesto:
500 g brašna,
200 ml mlijeka,
20 g svježeg kvasca,
100 g margarina,
1 kašikica šećera,
kašičice soli,
2 jaja.
Za fil:
200 g sitnog slanog sira,
200 g milerama.
Priprema:
- Kvasac stavimo u mlako mlijeko s jednom kašičicom šećera i ostavimo ga da naraste. Kada kvasac naraste, zamijesimo tijesto koje ćemo ostaviti na sobnoj temperaturi da i ono naraste.
- Nadošlo tijesto premijesimo te podijelimo na dva jednaka dijela. Jedan po jedan dio razvaljamo u pravougaonik. Polovinu (širu stranu) prvog pravougaonika premažemo slanim sirom, a polovinu drugog mileralom.
- Valjamo oba komada u štrudlu, a zatim ih stavimo jednu pored druge kako bismo ispleli pletenicu. Pletenicu stavimo u pleh, premažemo umućenim bjelancetom s malo soli.
- Pletenicu ostaviti dok se rerna ne ugrije na 250 stepeni. Po želji štrudlu možete posuti susamom, kimom ili origanom. Ubaciti štrudlu u zagrijanu rernu i nakon pet minuta smanjiti temperaturu na 180 stepeni. Peći 30-45 minuta dok ne porumeni.
- Nakon što se ispekla, štrudlu siječemo suprotno od smijera kojim je umotana, odnosno ukoso i ostavimo da se ohladi.