Sastojci:
1 kilogram oštrog brašna,
1 kašičica soli,
60 ml ulja,
2 jaja,
400 ml mlake vode.
Nadjev:
1 kilogram svježeg kravljeg sira,
200 ml kiselog vrhnja,
2 jaja,
dvije srednje tikvice,
1 kašičica soli,
300 ml kiselog vrhnja (za premaz),
100 grama maslaca.
Priprema:
- Pomiješajte brašno, ulje, so, razmućena jaja i mlaku vodu te sve zamijesite u glatko tijesto. Oblikujte tri kuglice, premažite ih uljem i prekrijte čistom krpom. Pustite da tijesto stoji 30-ak minuta.
- Pomiješajte svježi sir, jaja, kiselo vrhnje i so, a zatim u smjesu dodajte naribane tikvice iz kojih ste ocijedili vodu.
- Pobrašnite stolnjak i svaku kuglicu prvo razvucite rukama, zatim izvaljajte valjkom na jednaku debljinu, premažite uljem kako bi se tijesto lakše rastezalo i zatim rukama razvucite što tanje tijesti (otprilike debljina papira).
- Na razvučeno tijesto stavite umućen nadjev, ali ne na cijelu površinu, već na svaku od strana. Odstranite deblje dijelove tijesta i preklopite dio s nadjevom. Zatim pomoću stolnjaka zarolajte tijesto s jedne i s druge strane.
- Prerežite na dijelu gdje se štrudle spajaju. Zatim napravite udubine kako biste dobili manje komade štrudli i prerežite ih, a narezane štrudle posložite u nauljenu posudu za pečenje.
- Kad su posloženi u tepsiji, premažite ih kiselim vrnjem, a zatim na njih stavite i tanko narezan maslac kako biste dobili hrskavu koricu. Pecite na 200 stepeni 50 do 60 minuta.