Sastojci:

1 kilogram oštrog brašna,

1 kašičica soli,

60 ml ulja,

2 jaja,

400 ml mlake vode.

Nadjev:

1 kilogram svježeg kravljeg sira,

200 ml kiselog vrhnja,

2 jaja,

dvije srednje tikvice,

1 kašičica soli,

300 ml kiselog vrhnja (za premaz),

100 grama maslaca.

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, ulje, so, razmućena jaja i mlaku vodu te sve zamijesite u glatko tijesto. Oblikujte tri kuglice, premažite ih uljem i prekrijte čistom krpom. Pustite da tijesto stoji 30-ak minuta.
  2. Pomiješajte svježi sir, jaja, kiselo vrhnje i so, a zatim u smjesu dodajte naribane tikvice iz kojih ste ocijedili vodu.
  3. Pobrašnite stolnjak i svaku kuglicu prvo razvucite rukama, zatim izvaljajte valjkom na jednaku debljinu, premažite uljem kako bi se tijesto lakše rastezalo i zatim rukama razvucite što tanje tijesti (otprilike debljina papira).
  4. Na razvučeno tijesto stavite umućen nadjev, ali ne na cijelu površinu, već na svaku od strana. Odstranite deblje dijelove tijesta i preklopite dio s nadjevom. Zatim pomoću stolnjaka zarolajte tijesto s jedne i s druge strane.
  5. Prerežite na dijelu gdje se štrudle spajaju. Zatim napravite udubine kako biste dobili manje komade štrudli i prerežite ih, a narezane štrudle posložite u nauljenu posudu za pečenje.
  6. Kad su posloženi u tepsiji, premažite ih kiselim vrnjem, a zatim na njih stavite i tanko narezan maslac kako biste dobili hrskavu koricu. Pecite na 200 stepeni 50 do 60 minuta.