Sastojci:

200 ml tečne pavlake,

pola mahuna vanilije (izgrebati sjemenke),

100 ml punomasnog mlijeka,

3 jajeta,

50 g najsitnijeg šećera,

70 g prosijanog brašna,

1 kašika likera od narandže,

po želji trešanja,

po želji šećer u prahu za posipanje.

Priprema:

  1. Zagrijati rernu na 180 stepeni.
  2. Polako zagrijavati tečnu pavlaku sa sjemenkama vanilije zajedno s mahunom. Nemojte da vam pavlaka prokuha.
  3. Skloniti s ringle i dodati 100 ml mlijeka. Promiješati, izvaditi mahunu od vanilije i ostaviti da se ohladi.
  4. Žicom za mućenje umutiti jaja sa šećerom i prosijanim brašnom i dodati ohlađenu pavlaku, promiješati žicom, pa dodati kašiku likera i još jednom promiješati.
  5. U 4 posudice za souffle staviti na dno po 5-6 trešanja, sipati smjesu od jaja i pavlake, ali ne do vrha.
  6. Staviti ih na pleh za pečenje, pa u rernu i peći oko 30 do 40 minuta dok se na vrhu ne pojavi zlatnosmeđa kora.
  7. Posuti šećerom u prahu i poslužiti mlako ili sobne temperature.