Sastojci:
200 ml tečne pavlake,
pola mahuna vanilije (izgrebati sjemenke),
100 ml punomasnog mlijeka,
3 jajeta,
50 g najsitnijeg šećera,
70 g prosijanog brašna,
1 kašika likera od narandže,
po želji trešanja,
po želji šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
- Zagrijati rernu na 180 stepeni.
- Polako zagrijavati tečnu pavlaku sa sjemenkama vanilije zajedno s mahunom. Nemojte da vam pavlaka prokuha.
- Skloniti s ringle i dodati 100 ml mlijeka. Promiješati, izvaditi mahunu od vanilije i ostaviti da se ohladi.
- Žicom za mućenje umutiti jaja sa šećerom i prosijanim brašnom i dodati ohlađenu pavlaku, promiješati žicom, pa dodati kašiku likera i još jednom promiješati.
- U 4 posudice za souffle staviti na dno po 5-6 trešanja, sipati smjesu od jaja i pavlake, ali ne do vrha.
- Staviti ih na pleh za pečenje, pa u rernu i peći oko 30 do 40 minuta dok se na vrhu ne pojavi zlatnosmeđa kora.
- Posuti šećerom u prahu i poslužiti mlako ili sobne temperature.