Tijesto:

750 g mekog brašna

250 ml mlijeka

120 ml ulja

2 jajeta

40 g svježeg kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

Još je potrebno:

100 g margarina

Za premazivanje:

1 jaje

susam

mljeveni ili cijeli mak

Priprema:

  1. Kvasac rastvoriti s malo vode i brašna da se digne, umijesiti glatko tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti da se digne.
  2. Tijesto izmiješati, ostaviti komad tijesta po strani za krug u sredini, a ostatak podijeliti na dva dijela od kojih je jedan veći. Manji dio ostaviti po strani, a veći podijeliti na pet dijelova. Svaki dio razvući oklagijom u oblik kruga.
  3. Otopiti 50 g margarina pa njim namazati krugove, osim petog.
  4. Slagati jedan na drugi do petog koji treba biti malo širi od ostalih da bi prekrio slojeve rubova, pa ga podvući ispod sva četiri dijela da dobijete pogaču.
  5. Tijesto pažljivo premjestiti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju pa isjeći na osmine ostavljajući po centimetar od tepsije.
  6. Razlistati od sredine ka rubu. Isti postupak ponoviti s manjom polovinom tijesta, staviti je u sredinu, isjeći na osmine vodeći računa kad se razlista, latice dođu između latica prvog reda.
  7. U srednji dio staviti kuglu formiranu od tijesta s početka.
  8. Razbiti jaje uzeti malo bjelanca pa njim premazati srednji dio. Ostatak jajeta umutiti i njim premazati pogaču.
  9. Na srednji dio staviti mak, a na latice susam.
  10. Ostaviti pogaču da se diže dok se rerna ne zagrije. Pogaču prvo peći na 200, a potom smanjiti temperaturu na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.