Sastojci:

 

1 kelj,
1 glavica luka,
500 g krompira,
1 dl vrhnja za kuhanje,
1.5 l vode,
50 g pšeničnog hljeba,
200 g mljevene junetine,
punomasno mlijeko,
so, biber,
maslinovo ulje,
sušeni timijan.

 

Priprema:

 

  1. Kelj operite, dobro ocijedite i iskidajte na manje komade. Krompir ogulite i isijecite na kocke, trećinu krompira narežite sitno.

 

  1. U zdjeli pomiješajte sredinu starog bijelog hljeba s 2-3 kašike mlijeka, pustite da hljeb omekša. Ocijedite višak mlijeka i hljeb te dodajte mljevenom mesu, začinite sa solju, bberom i timijanom.

 

  1. Rukama oblikujte manje okruglice. Na maslinovom ulju popržite okruglice sa svih strana i izvadite sa strane. Na istom ulju prepržite sitno nasjeckani luk, dodajte krompir i kelj, dobro promiješajte, smanjite vatru, poklopite šerpu i pustite da se dnsta 5 minuta.

 

  1. Nakon 5 minuta u šerpu dodajte vodu i mesne okruglice pa kuhajte na srednjoj vatri još 15 minuta. Izvadite veće komade povrća i mesne okruglice iz supe, a ostatak izmiksajte štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu.

 

  1. Dodajte vrhnje za kuhanje, vratite povrće i okruglice pa pustite da supa još jednom prokuha. Po potrebi dodajte vode.