Sastojci:

 

1 kg paradajza,
luk,
glavica bijelog luka,
kašika koncentrata paradajza,
2 šoljice povrtne supe (dobivene od kocke),
nekoliko listova svježeg bosiljka,
6 tankih kriški tostiranog hljeba,
mozzarella.

 

Priprema:

 

  1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Prerežite paradajz na pola, a luk na kriške i rasporedite ih na pleh za pečenje koji ste prethodno nauljili. Povrće prelijte maslinovim uljem i začinite solju i biberom. Zamotajte bijeli luk u foliju i stavite ga u ćošak pleha.

 

  1. Pecite otprilike 55 minuta, dok povrće ne poprimi zlatnosmeđu boju, a bijeli luk ne omekša. Ostavite rernu da radi.

 

  1. Bijeli luk izvadite iz folije, odvojite čehna i isitnite ih. Paradajz, luk, koncentrat paradajza i bijeli luk dodajte u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

 

  1. Smjesu izlijte u posudu i dodajte povrtnu supu. Kuhajte nekoliko minuta dok se sve ne poveže. Dodajte nasjeckani bosiljak i sklonite s vatre.

 

  1. Na poprženi tost složite kriške mozzarelle i stavite u rernu da se sir otopi. Supu poslužite u zdjelice i u svaku umočite hljeb s mozzarellom. Na vrh sipajte nasjeckani bosiljak i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.