Pire krompir jedan je od omiljenijih priloga mnogih ljudi diljem svijeta. No unatoč tome, mnogi se još uvijek muče da ga pripreme baš onako kako treba. Donosimo vam savjete poznatih svjetskih kuhara. Ovo su njihovi jednostavni savjeti uz pomoć kojih će vaš pire krompir dobiti savršenu teksturu i okus
- Nemojte koristiti hladni maslac ili margarin: Nikada nemojte stavljati hladni maslac ili margarin u krompir. Oni moraju biti sobne temperature ili ih čak možete malo ugrijati. Na taj način lakše se upijaju i sjedinjuju s krompirom.
- Previše miksanja: Ako su vam svi sastojci za pire topli kao što bi trebali biti, onda nema potrebe pretjerivati s miješanjem. Previše miksanja dovodi do ljepljive teksture koja nikome nije ukusna. Posebno izbjegavajte jako miksanje nakon što dodate maslac ili margarin.
- Izbjegavajte viljušku: Ako želite da vam pire bude kremast kakav i treba biti, koristite prave alate, a ne viljušku. Naime, viljuška ne može dobro obaviti posao, zbog čega ostaju tvrde kuglice. Nemojte koristiti viljušku pri prvom miksanju kuhanog krompira.