Želite prirediti slatko iznenađenje, onda svakako isprobajte ovaj recept. Ova Švarcvald torta je jako ukusna, mekana, biskvit se topi u ustima.

Sastojci:

500 g piškota

400 g višanja iz kompota

pola šoljice džema od višanja

250 ml hladne kafe

900 ml slatkog vrhnja za šlag

1 kašika šećera

1 kašičica ekstrakta od vanilije

50 g naribane čokolade za kuhanje

Priprema:

  1. Višnje iz tegle procijedite, a sirup sačuvajte. Zatim u njega dodajte hladnu kafu i dobro izmiješajte.
  2. Procijeđene višnje nasjeckajte na komadiće i pomiješajte ih s džemom u homogenu smjesu.
  3. U slatko vrhnje dodajte kašiku šećera i ekstrakt od vanilije, pa umutite u čvrsti šlag.
  4. Pripremite pladanj na koji ćete slagati sastojke i koji će vam stati u frižider. Odvojite šest piškota i svaku kratko umočite u mješavinu kafe i sirupa, te je potom odložite na pladanj. Isto napravite s ostalih pet piškota slažući ih jednu pored druge.
  5. Na piškote stavite mješavinu džema i višanja u tankom sloju, potom dodajte umućeno slatko vrhnje i ponovite isti redoslijed slaganja dok ne potrošite piškote s kojima ćete završiti dezert.
  6. Tortu stavite u frižider na tri sata, potom je premažite ostatkom vrhnja, obilno pospite naribanom čokoladom za kuhanje i ukrasite višnjama.