Vrhnje za kuhanje često koristimo u kuhinji, a mnogim jelima daje bogat i kremast okus. Da bi salate i umaci imali vrhunski okus, ipak je potrebno malo truda i znanja.
Kuhanje s vrhnjem može završiti i frustrirajuće jer često ostanu grudice. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da vaša jela budu kremasta i kompaktnija
- Masnije je bolje
Evo odličnog razloga za korištenje punomasnog vrhnja. Ako dodate vrhnje s manjim postotkom masnoće, češće se pretvori u grudice. Zato je preporučljivo staviti vrhnje sa što većim postotkom mliječne masti.
- Škrob je dobar
Ako pri kuhanju ipak koristite vrhnje s manjim postotkom masti, ili nemasno, a želite biti sigurni da će vam jelo biti kompaktno – umutite jednu kašičicu kukuruznog ili bijelog brašna u jednu šolju vrhnja prije nego što ga dodate u umak.
- Smanjite temperaturu
Visoka temperatura često je glavni krivac zašto jela postanu grudvasta i ne izgledaju lijepo. U mnogim receptima možete pročitati da je dovoljno smanjiti temperaturu prije dodavanja vrhnja, ali to je samo dio procesa. Kada smanjite temperaturu, potrebno je još šerpu maknuti s vatre i pustiti da se ohladi nekoliko minuta. Smanjivanje temperature smanjit će rizik od zgušnjavanja umaka.
- Odaberite smjer
Nakon što dodate vrhnje, potrebno je nježno miješati jelo kako se ne bi uništila smjesa i potaknulo odvajanje. Najbolje bi bilo odabrati jedan smjer miješanja, sve dok se smjesa lijepo zgusne.
- Sobna temperatura
Kada imate dovoljno vremena, vrhnje izvadite iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temepraturi kako ne bi bilo hladno kada ga budete koristili pri kuhanju. Ako ste u gužvi i nemate vremena, jednostavno u zdjelu stavite vrhnje i odvojite malo vrućeg umaka i pomiješajte (pomaže ako malo ohladite umak prije nego što ga pomiješate s vrhnjem).