Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja,
350 g bijelog pilećeg mesa,
200 g gorgonzole,
150 ml vrhnja za kuhanje,
50 ml bijelog vina,
3 kašike vlasca,
400 g tagliatella,
so, biber.
Priprema:
- U srednje velikoj tavi, na umjerenoj vatri zagrijte ulje i popržite piletinu dok ne postane zlatnožuta sa svih strana. Povremeno promiješajte drvenom kuhačom. Dodajte sir, smanjite vatru i dinstajte 2 minute, miješajući dok se sir ne otopi.
- Dodajte vrhnje i vino i uz neprestano miješanje kuhajte još minutu. Dodajte narezani vlasac, posolite i dobro pobiberite. Maknite s vatre.
- U međuvremenu kuhajte tjesteninu u velikome loncu vrle vode dok ne postane al dente. Ocijedite i vratite u isti lonac.
- Prelijte pilećim umakom i miješajte još pola minute da umak obloži tjesteninu sa svih strana.