Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja,

350 g bijelog pilećeg mesa,

200 g gorgonzole,

150 ml vrhnja za kuhanje,

50 ml bijelog vina,

3 kašike vlasca,

400 g tagliatella,

so, biber.

Priprema:

  1. U srednje velikoj tavi, na umjerenoj vatri zagrijte ulje i popržite piletinu dok ne postane zlatnožuta sa svih strana. Povremeno promiješajte drvenom kuhačom. Dodajte sir, smanjite vatru i dinstajte 2 minute, miješajući dok se sir ne otopi.
  2. Dodajte vrhnje i vino i uz neprestano miješanje kuhajte još minutu. Dodajte narezani vlasac, posolite i dobro pobiberite. Maknite s vatre.
  3. U međuvremenu kuhajte tjesteninu u velikome loncu vrle vode dok ne postane al dente. Ocijedite i vratite u isti lonac.
  4. Prelijte pilećim umakom i miješajte još pola minute da umak obloži tjesteninu sa svih strana.