90 minuta
Sastojci: 300 g tahina (pasta od susama), 7 kašika šećera, 275 ml hladne vode, 150 g grožđica, pola kg brašna, 2 kašičice sode bikarbone, 200 g mljevenih oraha, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica karanfilića.
I još: 1 kašika brašna, šećer u prahu.
Priprema:
1. Pomiješati susam kremu sa šećerom i izmiksati. Dodati vodu i miksati još 1-2 minute. Orahe pomiješati sa cimetom i karanfilićem i dodati masi (promiješati). Brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i grožđicama (natopljenim u vodi), pažljivo dodavati masi (uz miješanje), a zatim izručiti u pleh na kojem je papir za pečenje. Poravnati površinu i staviti da se peče.
2. Peći na 180 stepeni 35 minuta, smanjiti temperaturu na 160 i nastaviti peći još 8-10 minuta. Pečeni kolač ostaviti u 10 minuta da stoji, a zatim staviti na tacnu za serviranje i ostaviti malo da se prohladi. Pitu posuti šećerom u prahu i sjeći željene oblike-