Savršeno pečen krompir izazov je i iskusnijim kuharima, a zahvaljujući neobičnom triku koji je otkrio čuveni kuhar Heston Blumenthal hrskavu koricu i meku unutrašnjost krompira možete dobiti svaki put.

 

Blumenthal je eksperimentirao s metodom djelimičnog kuhanja krompira prije pečenja i otkrio da je tajna u dužem vremenu kuhanja krumpira. Većina kuhara složit će se da je krompir prije pečenja dovoljno kuhati desetak minuta, ali Blumenthal da bi ga trebalo kuhati barem 20 minuta.

 

Svoju metodu pripreme krompira, koja isključuje prethodno kuhanje, otkrio je I britanski pobjednik ”MasterChefa” Steven Edwards. On vrijeme pečenja krompira u rerni s trideset minuta skrati na tek desetak minuta tako što ga prethodno stavi u mikrovalnu pećnicu na 4-5 minuta.

 

Čak i najjednostavnije stvari ponekad je najteže napraviti. Isto vrijedi i za pečeni krompir. Neki od poznatih šefova ne kuha krompir prije pečenja, a neki ih tresu u cjedljki kako bi postali “pahuljasti”