Sastojci:

160 g brašna,

100 g maslaca,

50 g šećera,

100 g kakaa u prahu,

prstohvat soli,

1 žumanac,

400 g tamne čokolade,

350 – 400 ml slatkog vrhnja,

1 vanilin šećer,

1 kašičica mljevenog čilija,

kakao prah za posipanje.

Priprema:

  1. Ugrijati rernu na 200 stepeni. Pomiješati brašno, šećer, so, žumanac, maslac i kakao prah. Dobro umijesiti tijesto i stavite ga u fižider na 30 minuta da se stisne.
  2. Kalup za pite veličine 24 cm namastiti i u njega staviti tijesto. Dobro ga razvući po kalupu. U kalup preko tijesta staviti komad papira za pečenja. Bitno je da papir bude na tijestu, a na papir stavite nekoliko zrna graha.
  3. Peći 15 minuta. Potom skinuti papir i grah i peći dodatnih 10-15 minuta. Tijesto će biti gotovo.
  4. Slatko vrhnje zagrijavati na ringli. U međuvremenu nasjeckati čokoladu. Kad je vrhnje prokuhalo skloniti ga s vatre i dodati čokoladu, vanilin šećer i čili. Sve dobro umiješati da se čokolada potpuno otopi i da dobije finu kremu. Pustiti da se hladi 30 minuta.
  5. U ispečeni kalup od tijesta uliti kremu od čokolade i staviti u frižider da se hladi minimalno dva sata. Kad je gotovo posuti kakaom u prahu i poslužiti.