Sastojci za tijesto:

 

150 g glatkog brašna,

150 g oštrog brašna,

125 g šećera u prahu,

200 g maslaca,

2 žumanca,

malo ribane korice limuna.

 

 

Za kremu:

 

400 g mascarpone sira,

100 g šećera u prahu,

kašika ekstrakta vanilije,

400 ml slatkog vrhnja.

 

 

Priprema:

 

  1. Pomiješajte brašna, dodajte šećer u prahu, hladan maslac narezan na listiće, žumanca i limunovu koricu. Brzo zamijesite tijesto, omotajte ga u plastičnu foliju pa stavite u frižider na sat vremena.

 

  1. Razvaljajte i tijestom obložite namašćeni kalup. Probodite ga viljuškom i stavite u zamrzivač da se zamrzne.

 

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni i zamrznuto tijesto pecite dvadesetak minuta, odnosno dok ne dobije zlaćanu boju. Pustite da se ohladi.

 

  1. Pomiješajte sir, šećer i ekstrakt vanilije. Od hladnog slatkog vrhnja umutite čvrsti šlag pa ga lagano umiješajte u sir. Stavite u frižider. Kremu stavite na ohlađeno tijesto, a po njoj slažite jagode.