Podloga:

150 g mljevenog keksa,

70 g otopljenog maslaca,

kuskus masa (možete je kupiti u bolje opskrbljenim trgovinama),

300 g kuskusa,

3 dl mlijeka,

4 jaja,

kašike smeđeg šećera,

100 g mljevenog rogača,

1 rendana korica narandže i sok,

Ganache:

125 g čokolade,

125 g slatkog vrhnja,

nekoliko kapi ekstrakta narandže.

Priprema:

  1. U blenderu sjediniti keks s otopljenim maslacem. Istresti u kalup za tortu i poravnati sadržaj samo na dnu.
  2. Mlijeko i šećer zagrijati, a potom sipati kuskus. Izmiješati i ostaviti na stranu da se hladi.

Napomena: dok se kuskus hladi, potrebno je nekoliko puta “prevrnuti ga” viljuškom da ostane rastresit.

  1. Istresti rogač, izmiješati ga tako da svako zrno kuskusa bude umiješano u njega. Dodati koricu i sok narandže, a potom i umućena jaja. Sve promiješati.
  2. U pripremljeni kalup istresti kuskus i peći u zagrijanoj rerni oko 40 minuta na temperaturi od 170 stepeni.
  3. Čokoladu otopiti u slatkom vrhnju. Rashladiti, dodati nekoliko kapi ekstrakta od narandže, umutiti i tart premazati kremom. Ukrasiti po želji.