Sastojci:

500 g telećeg mesa sa kostima,

1 glavica crnog luka,

1 veza zeleni,

1/2 celera,

1 kašika putera,

2 kašike ulja,

100 g kisele pavlake,

2  žumanca,

1 kašika brašna,

suhi začin,

so i biber,

sok od limuna.

Priprema:

  1. Isjeckati crni luk pa ga staviti s uljem, puterom i malo vode da se dinsta. Luk malo i posoliti.
  2. Meso sitno isjeckati, a kost spustiti posebno kada se luk izdinstao. Dodati malo vode, 200 ml, kašiku suhog začina i ostaviti da se polako krčka, dodavajući vode kad ispari.
  3. Poslije otprilike sat kuhanja dodati očišćenu i isjeckanu mrkvu i zelen. Doliti još vode. Ostaviti da se kuha na srednjoj vatri još oko 20 – 30 minuta dok povrće ne omekša.
  4. Kad su se skuhali i meso i povrće, izmaći s vatre pa izvaditi kost od mesa, ako još ima mesa na njoj poskidati i isjeckati, pa vratiti.
  5. Umutiti pavlaku i žumanca sa malo čorbe pa sipati polako nazad u čorbu. Probati čorbu pa dodati soli i bibera po ukusu.
  6. Ako dodajete brašno da bi malo zgusnuli čorbu, onda jedna ravna kašika brašna se umuti sa žumancima i pavlakom i malo čorbe pa se sipa nazad u lonac. Promiješati i poklopiti.
  7. Dodati malo peršunovog lista na kraju i limunovog soka pred serviranje.