Sastojci:
500 g telećeg mesa sa kostima,
1 glavica crnog luka,
1 veza zeleni,
1/2 celera,
1 kašika putera,
2 kašike ulja,
100 g kisele pavlake,
2 žumanca,
1 kašika brašna,
suhi začin,
so i biber,
sok od limuna.
Priprema:
- Isjeckati crni luk pa ga staviti s uljem, puterom i malo vode da se dinsta. Luk malo i posoliti.
- Meso sitno isjeckati, a kost spustiti posebno kada se luk izdinstao. Dodati malo vode, 200 ml, kašiku suhog začina i ostaviti da se polako krčka, dodavajući vode kad ispari.
- Poslije otprilike sat kuhanja dodati očišćenu i isjeckanu mrkvu i zelen. Doliti još vode. Ostaviti da se kuha na srednjoj vatri još oko 20 – 30 minuta dok povrće ne omekša.
- Kad su se skuhali i meso i povrće, izmaći s vatre pa izvaditi kost od mesa, ako još ima mesa na njoj poskidati i isjeckati, pa vratiti.
- Umutiti pavlaku i žumanca sa malo čorbe pa sipati polako nazad u čorbu. Probati čorbu pa dodati soli i bibera po ukusu.
- Ako dodajete brašno da bi malo zgusnuli čorbu, onda jedna ravna kašika brašna se umuti sa žumancima i pavlakom i malo čorbe pa se sipa nazad u lonac. Promiješati i poklopiti.
- Dodati malo peršunovog lista na kraju i limunovog soka pred serviranje.