Sastojci:
300 g brašna,
2 prstohvata soli,
180-200 ml mlake/tople vode,
6 g suhog kvasca ili 12 g svježeg kvasca (plus kašičica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje kvasca).
Priprema:
- Suhi (ili svježi) kvasac, kašičicu šećera, kašičicu brašna i malo toplog mlijeka dobro izmiješajte i pustite na toplom da se kvasac digne. Zatim u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijte brašno tip 00, dodajte mu so i dobro izmiješajte. U brašno dodajte dignuti kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto.
- Tijesto mijesite 10 minuta, sve dok ne dobijete lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili pa ga lagano nauljite maslinovim uljem, prekrijte i pustite da odmara najmanje 15 minuta (što duže odmara, tijesto je prozračnije).
- Dok tijesto odmara, pripremite umak od paradajza. Narežite mozzarellu ili je natrgajte (ovisno o strukturi same mozzarelle).
- Odmoreno tijesto još jednom premijesite pa ga stavite na papir za pečenje, nauljite ruke maslinovim uljem i rukama dobro razvucite (ili razvaljajte valjkom, ako vam je tako zgodnije) tijesto u formu kruga ili kvadrata, ovisno o plehu na kojem pečete.
- Stavite tijesto na pleh na kojem ćete peći pizzu. Kistom dobro premažite tijesto maslinovim uljem, a potom i pripremljenim umakom. Pizzu nadjenite omiljenim sastojcima i stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 250 stepeni (ventilacija) na donju rešetku i pecite 8-10 minuta.