Sastojci: 

 

500 g kratke tjestenine,

2 konzerve (po 400 g) sjeckanog paradajza,

250 g ricotte,

2 čehna bijelog luka,

6-7 listova svježeg bosiljka,

čili pahuljice,

maslinovo ulje,

so, biber.

 

Još za zapečenu tjesteninu i posluživanje:

 

100 g ribanog sira.

 

Priprema: 

 

  1. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nožem drobljeni bijeli luk i čili pahuljice pa kratko aromatizirajte ulje. Potom dodajte konzervirani paradajz (u sezoni može i svjež), lagano posolite i pobiberite, zdrobite svaki paradajz, poklopite i pustite da se umak kuha i lagano reducira.

 

  1. Dok se sos kuha, u velikoj šerpi zagrijte vodu. Kad je proključala, dodajte dvije kašičice soli pa ubacite tjesteninu. Kuhanu tjesteninu ocijedite, sačuvajte malo vode od kuhanja.

 

  1. Tjesteninu ubacite u pripremljeni sos, dodajte malo vode od kuhanja (oko 75 ml) pa sve dobro izmiješajte. Ubacite svježi bosiljak, dodajte ricottu i sve dobro izmiješajte.

 

  1. Poslužite odmah posipano ribanim sirom.