Sastojci za biskvit:

 

6 jaja,

7 dkg maslaca,

4 velike narandže,

15 dkg brašna,

10 dkg šećera,

prstohvat soli.

 

Sastojci za čokoladnu glazuru:

 

7 dkg maslaca,

15 dkg tamne čokolade.

 

Dodatni sastojci:

 

Malo maslaca za premazivanje kalupa,

krušne mrvice.

 

Priprema:

 

  1. Kalup premažite maslacem i pospite krušnim mrvicama.

 

  1. Iscijedite sok od 2 narandže.

 

  1. Cijela jaja, šećer i prstohvat soli mutite mikserom od 5 do 7 minuta ili dok se smjesa ne udvostruči i postane blijedo žuta.

 

  1. Otopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi.

 

  1. Maslac lagano umiješajte u jaja i šećer. Zatim jednako lagano umiješajte sok od narandže (i koricu, ako je imate).

 

  1. U smjesu, uz lagano miješanje dodajte brašno. Nikako nemojte dodati svu količinu brašna odjednom kako vam se ne bi stvorile grudvice.

 

  1. Gotovu smjesu za biskvit ulijte u kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta. Biskvit je gotov kada na vrhu bude tamnožut i kada se sa strane počne odvajati od kalupa. Ako niste sigurni da je gotov, poslužite se starim trikom s čačkalicom. Kad je pečen, biskvit izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

 

  1. Iscijedite preostale dvije narandže i sokom prelijte ohlađeni biskvit.

 

  1. Čokoladu natrgajte na kockice i rastopite na laganoj vatri ili pari. Zatim u nju dodajte maslac narezan na listiće i kada se on otopi, povežite ga čokoladom.

 

  1. Biskvit prelijte glazurom od čokolade. Po želji tortu ukrasite kriškama narandže, a možete je poslužiti uz nekoliko kašika šlaga.