Sastojci za biskvit:

6 bjelanaca,

100 g šećera,

200 g očišćenih pistacija,

vanilin šećer,

prstohvat soli.

Za kremu:

500 ml mlijeka,

6 žumanaca,

2 vanilin šećera,

100 g šećera,

10 kašika glatkog brašna,

mahuna vanilije,

50 g maslaca.

Priprema:

  1. Pistacije dobro očistiti i samljeti. Bjelanca istući u čvrst snijeg te malo pomalo dodavati šećer. U pjenasto istučene bjelanca lagano umiješati samljevene pistacije. Smjesu staviti u kalup za tortu promjera 24 cm, prethodno premazan maslacem i posut brašnom. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
  2. U posudu staviti mlijeko, dodati žumanca, obje vrste šećera, mahunu vanilije presjeći napola i vrhom noža pokupiti sredinu i staviti u mlijeko. Sve dobro izmiješati pjenjačom i dodati brašno, cijelo vrijeme miješajući da se ne stvore grudvice. Staviti na vatru, kuhati dok se ne dobije gusta krema – otprilike 15 minuta. Kremu ostaviti da se dobro ohladi.
  3. U međuvremenu maslac dobro izraditi mikserom te ga sjediniti s ohlađenom kremom. Biskvit prerezati napola i filovati. Gornju koru premazati kremom i prema želji ukrasiti nasjeckanim pistacijama.