Sastojci za koru:

3 jajeta,

100 g šećera,

po 60 g brašna i gustina,

kašičica praška za pecivo,

rendana korica od polovine limuna,

2 kašike jogurta.

Objašnjenje:

Za tortu su potrebne 2 kore, a sastojci i količina su isti i za drugu koru.

Za kremu:

50 g šećera,

sok od 2 narandže i korica od jedne,

sok i korica od limuna,

200 g džema od jagoda,

2 vanilin šećera.

Za marcipan nadjev:

250 g marcipana,

50 g šećera u prahu.

Za glazuru:

100 g šećera u prahu.

Priprema:

  1. Za tijesto odvojte bjelanca i umutite ih u čvrst snijeg. U drugoj posudi dobro umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte limunovu koricu i jogurt. U posebnu posudu stavite pomiješano brašno, gustin i prašak za pecivo pa postepeno sipajte masu od žumanaca polako miješajući mikserom. Na kraju lagano pomiješajte i snijeg.
  2. Sipajte u odgovarajući pleh vodeći računa da kore ne budu previše debele, i pecite u rerni na 200 stepeni 20-ak minuta. Kada ispečete obje kore, ostavite ih da se potpuno ohlade, potom jednu koru prepolovite na dva dijela, a drugu isijecite na kockice.
  3. Za kremu od dobro opranog limuna i narandže narendajte koru i iscijedite sok, pa tako pomiješano stavite sa šećerom da prokuha. Sklonite s vatre i dodajte kockice od kore i džem od jagoda. Sve zajedno izmiješajte da se sjedini u kompaktnu masu.
  4. Od presječene kore jednu polovinu stavite na odgovarajuću tacnu, premažite polovinom smjese, preko stavite drugu polovinu kore, pa premažite ostatkom mase. Tortu kratko stavite u frižider, a u međuvremenu izgnječite marcipan i šećer u prahu da budu kao plastelin pogodan za oblikovanje.
  5. Radnu površinu pospite šećerom u prahu i od marcipana oklagijom razvaljajte trake za bočne stranice torte, a potom i poklopac. Obložite cijelu tortu bez pukotina i malo pritisnite da se marcipan prilijepi.
  6. Pospite tortu šećerom u prahu ili ukrasite prema želji.