Sastojci za biskvit bez brašna:

 

6 jaja,

120 g šećera,

150 g maslaca,

300 g čokolade za kuhanje,

prstohvat soli,

1 kašičica arome vanilije.

 

Krema s mliječnom čokoladom:

 

500 ml slatkog vrhnja,

200 g mliječne čokolade,

pola želatine u prahu.

 

Krema s bijelom čokoladom:

 

500 ml slatkog vrhnja,

200 g bijele čokolade,

pola želatine u prahu.

 

Priprema: 

 

  1. Čokoladu i maslac otopite na pari pa ostavite sa strane da se malo ohlade. Bjelanca s malo soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Žumanca pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte aromu vanilije te otopljenu čokoladu i maslac. Smjesu kratko izmiksajte da se sastojci sjedine pa lagano umiješajte snijeg od bjelanaca. Pripremljenu smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje (26-28 cm). Prije pečenja dno kalupa obložite masnim papirom. Smjesu stavite u rernu zagrijanu na 160 stepeni, a na dno rerne stavite posudu s vodom.

Biskvit pecite 35-40 minuta.

 

  1. Pečeni biskvit ohladite i premjestite na tanjir za torte i stavite oko njega obruč od kalupa čije ste stranice obložili masnim papirom.

 

  1. Želatinu namočite u dvije kašike hladne vode i ostavite nekoliko minuta da nabubri. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, umiješajte pripremljenu želatinu i miješajte dok se ne otopi. Prelijte slatko vrhnje preko razlomljene mliječne čokolade i miješajte dok se ne otopi. Kremu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru. Ohlađenu kremu izmiksajte da se malo zgusne.

 

  1. Biskvit stavite na podlogu za torte, a oko njega obruč za torte prekriven masnim papirom kako bi se kasnije lakše odvojio od kreme. Preko biskvita izlijte kremu i spremite tortu u frižider da se krema stisne. Dok čekate da krema od mliječne čokolade očvrsne, na isti način pripremite kremu od bijele čokolade i prelijte preko torte. Ukasite prema želji.