Ako ste ljubitelj tvrdih slastica, badema i pistacija, ovo je savršen kolač za vas. Priprema se brzo, namirnice su uvijek dostupne, a možete ga pripremati samo s bademima i po želji dodati omiljeno voće – poput brusnica.

Sastojci:

50 g oguljenih badema i pistacija

1 jaja

80 g šećera

malo soli

150 g brašna

½ kašičice praška za pecivo

1 kašičica cimeta

50 g osušenih brusnicama

Priprema:

  1. Zagrijete pećnicu na 180 stepeni. Stavite bademe na lim i popržite ih u pećnici 10 minuta. 2. Ostavite da se ohlade.
  2. Pjenasto umutite jaja, šećer i so
  3. U tu mješavinu dodajte brašno, prašak za pecivo i cimet pa ih lagano umiješate.
  4. Dodajte bademe i osušene brusnice.
  5. Ljepljivo tijesto stavite na lim u obliku duguljaste hrpe pa ga rukama oblikujte u valjak.
  6. Pecite u pećnici 20-25 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi 5 minuta na limu.
  7. Nožem za hljeb dijagonalno izrežite kolač na 20 kriški.
  8. U dobro zatvorenoj limenoj kutiji ih možete čuvati i do 2 sedmice.