Ako ste ljubitelj tvrdih slastica, badema i pistacija, ovo je savršen kolač za vas. Priprema se brzo, namirnice su uvijek dostupne, a možete ga pripremati samo s bademima i po želji dodati omiljeno voće – poput brusnica.
Sastojci:
50 g oguljenih badema i pistacija
1 jaja
80 g šećera
malo soli
150 g brašna
½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica cimeta
50 g osušenih brusnicama
Priprema:
- Zagrijete pećnicu na 180 stepeni. Stavite bademe na lim i popržite ih u pećnici 10 minuta. 2. Ostavite da se ohlade.
- Pjenasto umutite jaja, šećer i so
- U tu mješavinu dodajte brašno, prašak za pecivo i cimet pa ih lagano umiješate.
- Dodajte bademe i osušene brusnice.
- Ljepljivo tijesto stavite na lim u obliku duguljaste hrpe pa ga rukama oblikujte u valjak.
- Pecite u pećnici 20-25 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi 5 minuta na limu.
- Nožem za hljeb dijagonalno izrežite kolač na 20 kriški.
- U dobro zatvorenoj limenoj kutiji ih možete čuvati i do 2 sedmice.