Tri leće, odnosno “Tri mlijeka” (Tres Leches) kolač je za čije se porijeklo smatra Latinska Amerika. Podsjeća na tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka mnogo bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobiva na sočnosti i kremastoj teksturi.
Sastojci:
6 jaja
300 g šećera
2 vanilin šećera
200 g brašna
200 g griza
1 prašak za pecivo
prohvat soli
Preliv:
500 ml mlijeka
1 l slatke pavlake
150 mlijeka u prahu
300 g karamela
Priprema:
- Razdvojiti bjelanca i žumanca. Bjelanca čvrsto umutiti sa prsohvatom soli, pa dodati vanilin šećer i kristal šećer uz neprestano miješanje. Kad se dobije čvrsta smjesa, dodavati jedno po jedno žumance.
- Prašak za pecivo, brašno i griz, pomiješati te žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima. Dobijenu smjesu izručiti u četvrtast pleh pokriven pek papirom. Peći na 220 stepeni oko 30 minuta dok tijesto lijepo ne porumeni.
- Pečeno tijesto još toplo izvaditi tj. izvrnuti iz pleha na čistu krpu pa ga izbockati štapićem za ražnjiće. Umlačiti mlijeko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmiješati.
- Za kraj premažite karamelom pri čemu možete koristiti kupovni karamel, a možete napraviti i sami po receptu za domaći karamel.
- Gotov kolač dobro ohladite, režite na kocke i uživajte u osvježavajućem, laganom, kremastom zalogaju.