Tufahije su naša poznata nacionalna poslastica porijeklom iz Perzije, a na ove prostore došla je s Osmanlijama. To su jabuke koje se kuhaju u slatkom sirupu i pune sa slatkom smjesom od oraha. Poslužuju se hladne uz šlag.
Ove punjene jabuke osvježavaju, jako su ukusne i dosta kalorične. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.
Sastojci:
4 jabuke
500 g šećera
6 dl vode
100 g mljevenog oraha
1 bjelance
1 vanilin šećer
šlag
Priprema:
1. U vodu stavite 250 g šećera i vanilin šećer s okusom limuna da prokuhaju.
2. Jabuke ogulite i izdubite im sredinu.
3. U ključalu vodu sa šećerom stavite kuhati jabuke dok ne omekšaju. Kad su jabuke kuhane, neka se ohlade, a u vodu sa šećerom dodajte ostatak šećera.
4. Agdu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću. Dok se agda kuha, napravite punjenje od bjelanca, oraha i malo šećera u prahu.
5. Ohlađene jabuke napunite smjesom od oraha pomoću slastičarske vrećice.
6. Na tanjir stavite ohlađenu napunjenu jabuku, prelijte je ohlađenom agdom, ukrasite šlagom i nasjeckanim orasima.