Puslice možete pripremati na više načina i s raznim dodacima, a zajedničko svim varijantama je jednostavna priprema i ukusan i dekorativan kolačić kao rezultat.

Sastojci za puslice:

3 bjelanca

1 prstohvat soli

100 g šećera u prahu

½ kašičice limunovog soka

Krema:

2 žumanca

250 ml mlijeka

20 g pudinga od vanilije

30 g šećera

1 vanilin šećer

1-2 lista želatine

100 g mljevenih oraha

100 ml vrhnja za šlag

10 g kakao praha

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni.

2. Bjelanca miksajte s prstohvatom soli u snijeg, dodajte šećer i limunov sok, nastavite miksati. Dobiveni snijeg stavite u slastičarsku vrećicu i na masnom papiru pravite krugove promjera 6-8 cm. Treba vam osam krugova.

3. Smanjite temperaturu pećnice na 130 stepeni i sušite puslice oko 40 minuta.

4. U međuvremenu napravite kremu, namočite želatinu u hladnu vodu, prokuhajte mlijeko, pjenasto umutite žumanca, šećer, vanilin šećer i puding, prelijte kipućim mlijekom, vratite na vatru i kuhajte stalno miješajući 2-3 minute.

5. U kremu dodajte ocijeđenu želatinu, miješajte da se želatina otopi, a krema rashladi. Zatim umiješajte mljevene orahe. Kad se krema ohladi umiješajte tučeno slatko vrhnje.

6. Premažite četiri ohlađene puslice kremom, poklopite, pospite kakaom u prahu. Odložite u frižider do posluživanja.

Savjet: Bjelanca počnite miksati najmanjom brzinom povećavajući je tek pred kraj. Tako ćete izbjeći neželjenu pjenu i razdvajanja bjelančevina.​