Pizza je vrlo popularno jelo u svijetu, prije svega zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti pripreme.

Za tijesto:

200 g glatkog brašna

½ kašičice soli

1 kašika listića svježega limunskog timijana

1 paketić suhog kvasca

130 ml tople vode

2 kašike maslinovog ulja

Za nadjev:

500 g cherry paradajza

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika smeđeg šećera

2 kašike listića svježega limunskog timijana

125 g mozzarelle

so i svježe mljeven biber

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 220 stepeni. Lim obložite papirom za pečenje.
  2. U brašno umiješajte so i limunski timijan, a zatim u njemu napravite udubinu te u nju uspite suhi kvasac. Ulijte vodu i ulje te zamijesite tijesto. Ostavite ga da odstoji dok pripremate nadjev.
  3. Za nadjev operite i posušite paradajze.
  4. Jako zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i cherry paradajze. Pospite ih šećerom te listićima limunskog timijana.
  5. Dinstajte dok se paradajzi ne počnu karamelizirati, a zatim smanjite vatru i kuhajte još 10-ak minuta.
  6. Mozzarellu narežite na kriške. Od tijesta oblikujte 1 veću ili 2 manje pizze pa po njemu rasporedite zapečene paradajze, a po njima kriške mozzarelle.
  7. Posolite i popaprite.
  8. Stavite u jako zagrijanu pećnicu te pecite dok se sir ne rastopi, a rubovi potamne i postanu hrskavi, 10-ak minuta.