Pizza je vrlo popularno jelo u svijetu, prije svega zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti pripreme.
Za tijesto:
200 g glatkog brašna
½ kašičice soli
1 kašika listića svježega limunskog timijana
1 paketić suhog kvasca
130 ml tople vode
2 kašike maslinovog ulja
Za nadjev:
500 g cherry paradajza
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika smeđeg šećera
2 kašike listića svježega limunskog timijana
125 g mozzarelle
so i svježe mljeven biber
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 220 stepeni. Lim obložite papirom za pečenje.
- U brašno umiješajte so i limunski timijan, a zatim u njemu napravite udubinu te u nju uspite suhi kvasac. Ulijte vodu i ulje te zamijesite tijesto. Ostavite ga da odstoji dok pripremate nadjev.
- Za nadjev operite i posušite paradajze.
- Jako zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i cherry paradajze. Pospite ih šećerom te listićima limunskog timijana.
- Dinstajte dok se paradajzi ne počnu karamelizirati, a zatim smanjite vatru i kuhajte još 10-ak minuta.
- Mozzarellu narežite na kriške. Od tijesta oblikujte 1 veću ili 2 manje pizze pa po njemu rasporedite zapečene paradajze, a po njima kriške mozzarelle.
- Posolite i popaprite.
- Stavite u jako zagrijanu pećnicu te pecite dok se sir ne rastopi, a rubovi potamne i postanu hrskavi, 10-ak minuta.